dilluns, de desembre 27, 2010

Mas, president. Una jornada particular



Com a columnista de can AVUI que m'han acreditat a l'àrea de premsa de Palau, i cap allà que me n'hi he anat. El dia era clar que pintava un d'aquell que surten ressenyats a la Vikipèdia.

He enfilat amb la moto via Plaça Sant Jaume. Primer intent d'aparcament a l'Avinguda de la Catedral. Frustrat. I segon, a la peculiar Plaça d'Emili Vilanova, a tocar del Carrer Ferran amb Via Laietana. Bingo. Eren les 10.45h. Enfilo Carrer llibreteria i ja començo a flairar l'ambient de dia gran. Uns mossos de gala van a fer un cafetó previ al moment.

I tot just arribat a Plaça Sant Jaume, en Roger Mestre, un d'aquells picapedrers de la cosa política, que hi creu i que no deixa de treballar-hi, fins i tot en dia de molta festa major per a ell. I allà que el teníem repartint senyeres entre els ciutadans que començaven a pilonar-se a peu de les tanques disposades entre Palau i Ajuntament de Barcelona.


Ara! de periodistes també començava a haver-ne pilonament, a Sant Jaume. Primer em trobo el mite Vicent Partal (Vilaweb), i tot seguit dos triomfants Iu Forn (Ara) i Isabel Garcia-Pagan (La Vanguardia), que no puc resistir d'immortalitzar per al twitter.


La Isabel em recomana passar a buscar l'acreditació ràpid perquè ja hi ha força cua. I quedava una hora per al momentàs. I me n'hi vaig prudent. Em trobo l'excompanya de Blanquerna Laura Lorenzo (Onda Cero), en Xavier Rius (E-notícies) i demés fauna de la canallesca. Es respira ambient de dia assenyalat. No debades, als pocs minuts de voltar pels budells de la sala de Premsa de Palau, em trobo el senyor director de l'Agència Catalana de Notícies, l'ínclit Saül Gordillo, qui comença a fer proselitisme de l'Ipad (que estic segur que no trigarà en caure).


I anem seguint l'arribada de vip's i cia via pantalles de la sala de premsa, amb companys periodistes (i piuladors), com és el cas del Jordi Pons (TV3) o en Joan Trias (Catràdio).


Passa el cerimonial, i arriba el moment Pati dels Tarongers. Cap allà que enfilem amb el mestre Cuyàs i la mestressa Garcia-Pagan. En Cuyàs toca aire lliure i s'il·lumina.


De sobte, retrobo moltes cares que jo (i la immensa majoria) teníem poc vistes des de feia força temps en arena pública: Joaquim Molins (a la següent foto, d'esquena), Joaquim Triadú, l'ex-conseller Francesc Homs...


Al vice-president espanyol, Manolo Chaves, el trobo molt des-ubicat i fora de joc, deixat de la mà de Déu. En aquesta foto, oi que sembla que estigui com sol enmig de la gentada...?


I també em trobo amb la nova generació CiU que puja: Roc Fernández, Víctor Cullell, el diputat Roger Montañola (aquí agafant la cartera, perquè és fura i fins i tot avui anava per feina)...


Al claustre gòtic, la ja primera dama, Helena Rakosnik, organitza el personal (sobretot el familiar) per anar fent via amb el tema fotos amb el gran protagonista de la jornada, un ja president i pletòric Artur Mas.


Clar que per a pletòric... també l'ex-president Jordi Pujol, molt i molt xerraire amb un munt de gent. Tècnica molt seva: t'agafa del braç, i au.


Els homes de Xavier Trias apunten la feina que se'ls gira ara de cara a les municipals. L'eurodiputat Ramon Tremosa parla d'aerolínies amb l'amic i jefe de can Spanair, Ferran Soriano. El senador Jordi Vilajoana mostra orgullós la panxeta de la seva filla (també ex-blanquerniana) a pocs mesos de ser mare. Sílvia Cánovas, cap de premsa de CDC, ens anuncia que ja s'ha nomenat Joan Maria Piqué com a cap de premsa del president Mas. I així anem voltant fins que enfilem Palau enllà amb el company Francesc Cano (Catalunya Ràdio) i el professor Agustí Colomines a fer un mos.

A les escales de sortida veig imatge potent. Jaume Roma i Josep Maria Cullel surten plegats, molt contents. Ells dos van ser consellers de PTOP i van haver de dimitir per presumptes casos de corrupció (després desmentits pels tribunals). Però el cas és que les seves dues dimissions encadenades van propulsar Artur Mas a aquesta conselleria, que seria el seu desembarcament a l'Executiu de Jordi Pujol, i trampolí a Economia, poc després, a finals dels noranta.


I ja de nou a peu de Plaça Sant Jaume, últim comentari de la jugada amb el diputat Carles Campuzano i el conseller in pectore Lluís Recoder. Xerren amb el regidor barceloní Jaume Ciurana, qui sap que els del seu grup avui són de celebració però no de festa. El fitxatge de Ferran Mascarell els ha donat més ànims per mirar de fer doblet d'aquí a uns mesos a can Sant Jaume. Veurem. I seguirem informant...


... Via twitter mateix (aquí en plena possessió al Pati dels Tarongers, en instantània pròpia de caçador caçat).