dissabte, d’octubre 30, 2010

La campanya fantasma


La castanyada tira, però Halloween avança que fa por. Perquè ens agrada patir. Només cal veure l'audiència que tenen a casa nostra Telecinco o els espais d'esport d'Antena 3.

A la recerca de l'esperit de Halloween, aquests dies he trobat a la xarxa la història de William Hope, un fals mèdium que a principis del segle passat va perpetrar, amb una habilitat digna del català Joan Fontcuberta, uns muntatges fotogràfics que ell feia passar com a reals. En el cas de Fontcuberta, la intenció última dels seus treballs és precisament que hi identifiquem l'engany. Hope, en canvi, va exposar les seves instantànies per fer creure en l'existència dels esperits. Si tenen l'oportunitat no deixin de remenar per internet i buscar-ne fotografies.

Han vist la pel·lícula Los otros, d'Alejandro Amenábar? Hi pensaran. Fotografies en blanc i negre, amb gent ben mudada de principis del XX, tots ells amb molt mala cara i acompanyats d'imatges fantasmagòriques impossibles però que van enredar fins i tot personatges com Sir Arthur Conan Doyle, pare del mític Sherlock Holmes.

Fantasmes per les cantonades, i els altres allà com si res, mirant a càmera. Fa por. Els agradarà. Però si no hi pensen, no pateixin. Al cap i a la fi, tots nosaltres som protagonistes d'una imatge semblant, aquests dies. Diuen que ens acompanya una campanya electoral però jo no la veig. Hi és? Si és això que el PSC està perpetrant via mofa entremaliadota del rival, esgarrifa només de pensar-hi. Però ells com a mínim fan alguna cosa. I els altres? Que hi ha algú?