dilluns, d’abril 19, 2010

Propaganda i nit electorals de les catalanes del 80

.
Amb Montilla ja tenim complet el quadre de candidats oficialment proclamats. D'aquí a uns mesos tindrem les novenes eleccions al Parlament de Catalunya d'ençà de recuperada la democràcia. I perquè tinguem una idea de com ha canviat tot (o no), també anivell periodístic, polític i electoral a casa nostra, aquí us linko un especial de l'arxiu de TVE-Catalunya on m'hi va dirigir ara fa uns dies l'amic, mestre i professional d'aquella casa, Miquel Peralta.
.
Primer, la propaganda. Impagable. Material lectoral dels diferents partits polítics que es van presentar a les eleccions del 20 de març de 1980. En aquest documental que ara podreu veure hi ha propaganda de CiU, del PSUC, del PSA, de Fuerza Nueva, dels Centristes de Catalunya, del PCOC, de la Falange Española de las Jons i d'ERC. Mítics moments, el cendrer a la taula de l'espai d'Heribert Barrera... el flamenquito del PSA ("porque sentirse andalú e' algo grande")... la simulació d'entrevista a Pujol de la mà d'un irreconeixible (barbut i melenut) Jordi Vilajoana... Eduard Punset pels d'UCD-Centristes... Perich i Vázquez Montalbán amb el PSUC...
.

Propaganda electoral de les eleccions al parlament de 1980



.
Grans moments, en la següent crònica en directe de la nit electoral, de la mà de Ricardo Fernández Deu. Boníssim (sobretot quan parla del "Patio de los Naranjos" i de la "maravilla de la tècnica" que és un "micrófono de pinza"). Entrevistes amb els ja desapareguts Josep Tarradellas i Joan Reventós, aquest en la seva nit més negra, ja que tot pintava que seria la de la seva victòria... i no. Frase interessant del socialista, per la possible vigència de la cosa: "Havia indicios de que los factores de la crisis económica podrían afectar seriamente a nuestro electorado".
.

La nit electoral de les eleccions al Parlament



.
I per tancar, l'entrevista que li van fer el dia següent a un joveníssim (vist des d'ara, clar) Jordi Pujol. Els possibles pactes com a grans protagonistes. Pack de déjà vu!
.

Joan Armengol entrevista a Jordi Pujol (1980)



.

1 comentari:

Josep ha dit...

Impactant el vídeo dels spots electorals.
Bona entrada.