dissabte, de setembre 26, 2009

(Intents de) censura inútil en ple segle XXI


Va passar quan el tràgic atemptat de l'11-M a Madrid. Aznar anava trucant els directors de diaris, la seva ministra d'Afers Exteriors, Ana Palacio, anava fent amb els ambaixadors... però en paral·lel la versió que ells no volien que corregués anava campant via Internet i mòbil.
.
Zapatero va beneficiar-se del greu error de comunicació que va perpetrar la Moncloa d'Aznar. I especialment per això sembla mentida que no hagi entès res (o que així ho sembli), a jutjar pel lamentable capítol de la foto de la família Zapatero amb el matrimoni Obama.

Les du a l'epicentre informatiu mundial durant uns dies, s'hi fa la foto i després resulta que no vol que la veiem. Ja la poden haver retirat de la web de la Casa Blanca... que la xarxa ja s'ha pres la llibertat de fer córrer-la en ídem. Era de preveure. Igual com era de preveure que una maniobra d'aquestes característiques no fes més que augmentar l'expectativa de milions d'internautes (avui dia ja gairebé tothom) per mirar com és que Zapatero vol amagar les seves filles. Un gran error, bàsicament perquè no hi ha res a amagar, i el cas és que s'ha demostrat que en ple segle XXI, encara que ho volgués fer, ho té difícil.

Avui a Catalunya Ràdio, a El Suplement de Núria Ferré, n’hem parlat entre altres coses. Aquí teniu l’àudio.

4 comentaris:

Sergi Sabaté ha dit...

Ho apuntes bé al primer paràgraf: internet i els mòbils canvien el paradigma. La tecnologia comença a canviar la política, i en el futur esperem que sigui decisiva.
En dos mesos hi haurà una conferència internacional a Bcn on es parlarà de tot plegat.

Potser els comunicadors ens haurem de transformar en psicòlegs de la sinceritat i la no ocultació. Tot i que el més fàcil seria tirar pel camí de les bones praxis i eliminar el dimoni interior.

Molt bona la reflexió que enllaces del Juliana, per cert.

Higini Herrero ha dit...

Gràcies per això d'artista :) hehehe

Digues-me malpensat, però pel que fa al moment Aira: "la foto de les filles de ZP"...

En ZP ja sabia que si porta les seves filles al centre d'interès mediàtic mundial és normal que passi el que ha passat. De fet no és massa greu. Però el fet de demanar que es retirin, fa més l'efecte de voler provocar una polèmica (en Monegal en diria una "Fanta de Taronja"). Ell no en surt mal parat perquè com a molt se'l pot titllar d'ingenu (no passa res). En canvi, ara en ZP ha passat de ser un primer ministre contra les cordes, sol i incapaç de solucionar la crisi a ser un líder que es fa fotos familiars al costat de l'Obama mentre arreglen l'economia mundial.

Com et deia, digues-me malpensat però diria que en Zapatero ha dormit més bé i tranquil avui que fa una setmana.

PD. Avui he acabat de llegir els Spin Doctor. Tens fins que acabi el "marqueting polític" per treure el final de la "trilogia Aira" ;-) hehehe

TONI AIRA ha dit...

amic higini! confio, en temps de crisi, no estar afectant l'economia familiar de ca seu! s'agraeix l'afició, i un dia hauríem de poder comentar-ho tot plegat en persona, no? bé, en tot cas, que sàpigues que si no és que l'acabes abans de finals d'octubre, crec que arribarem a temps amb el final de la trilogia.

en quant a les intencions de zp... sincerament trobo que hauria estat molt maquiavèlic (massa fins i tot per ell) utilitzar les seves filles per mirar de projectar una cortina de fum (disculpes per la falca) sobre la qüestió de l'apujada d'impostos o el seu desgast personal i polític. la foto amb l'obama l'hauria tingut igual. certament, segurament no hauria rodat tant però com a mínim aquesta vegada no la hi haurien "tapat" des de casa seu mateix (com la primera foto, que la hi van boicotejar els seus filtrant la crisi de govern en què va saltar solbes) i per tant la cosa hauria lluït ni que fos una mica.

Marc ha dit...

jajjajaj! que bo!
havia mirat de trobar la foto al facha Menéame però no hi era...

Celebro que l'hagis posat tu.

Pd. una mica siniestres les filles del ZP no? :-)