dijous, de juliol 05, 2007

La Unió. Comunicar o morir

Aquests dies he estat una mica desconnectat de l'actualitat política a casa nostra, però per contra he fet una immersió express en la realitat política europea que es viu a Brussel·les. Convidats per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, un grup de professors de facultats de comunicació de Catalunya hem visitat les institucions del Parlament Europeu i de la Comissió Europea.

Ha estat un gran descobriment. Pel volum de feina que hi hem pogut palpar, així com per les explicacions que sobre les diferents institucions i les seves competències ens n'han donat diferents destacats situats en llocs clau de l'organigrama burocràtic i funcionarial europeu:

- Xavier Prats Monné, director a la DG Ocupació, Afers Socials i Igualtat d'Oportunitats de
la Comissió Europea.
.
- Cristina Gallach, portaveu de l'Alt Representant, Javier Solana.
.
- Jaume Andreu Romero, cap d'Unitat de la Unitat d'Informació i Comunciació a la DG Educació i Cultura.
.
- Jaume Duch, portaveu del parlament Europeu.
.
- Lídia Borrell-Damián, Senior del Programe Manager EUA.
.
A més, ens vam veure amb companys corresponsals com la Laia Forés (Avui), l'Albert Segura (ACN i RAC-1) i Nando Zanoguera (Catalunya Ràdio).

Hi ha moviment a les institucions Europees. S'albiren temps de canvis, d'ampliació, de nous reptes. Un indicador: fa poc ens comenten que han tingut lloc les primeres oposicions a funcionari de la UE en l'àrea de Comunciació. La Unió no comunica prou bé. Capten que això és un handicap, sobretot tenint present que l'invent va en moviment i que creix, creix i creix... potser fins a fer-se insostenible.

Tenen un "Pla D" per a posar fil a l'agulla, i el cas és que el president Durao Barroso es creu força això de la imprescindible simbiosi entre política i comunicació. De fet, el seu equip compta amb la sueca Margot Wallström com a Vicepresidenta de Relacions Institucionals i Estratègia de Comunicació. És a dir, tot una vicepresidenta, dedicada bàsicament a l'estratègia de comunicació d'un monstre anomenat Unió Europea. Indicatiu, oi? Els signes dels temps. Comunicar o morir.