Fa pocs dies, un informe de Nacions Unides sobre el canvi climàtic apuntava, amb xifres, la responsabilitat de la mà humana en l'escalfament del planeta. Es tracta d'una constatació que no deixa de confirmar un fet que per a molts és força evident. Però estudis científics d'aquest tipus són necessaris. Imprescindibles, de fet, com a arguments de força.
En aquest sentit, ahir vaig passar a una companya de la facultat que està treballant sobre l'11-M un pdf que ara he pensat que també estaria bé de compartir en aquest blog. Es tracta d'un working paper de la Pompeu Fabra, elaborat per José Garcia Montalvo, professor del Departament d'Economia i Empresa d'aquesta universitat.
Bàsicament, demostra empíricament que els atacs terroristes de l'11 de març del 2004 a Madrid van capgirar el resultat final de les eleccions generals, dutes a terme tres dies més tard i que van donar la victòria al PSOE. Algú dirà que estan descobrint la sopa d'all. Però estudis d'aquest tipus justifiquen la tasca d'investigació acadèmica, aportant xifres, dades i anàlisi a allò de les impressions, les intuïcions i les "veritats com a punys" que sovint es deixen sobre la taula sense gaire més acompanyament.
Recomano molt especialment dos llibres que analitzen el paper dels mèdia i les noves tecnologies de la comunicació (Internet, SMS...) en aquest context polític:
- VARA, A.; VIRGILI, J. R.; GIMÉNEZ, E.; DÍAZ, M. Cobertura informativa del 11-M. Pamplona: Eunsa, 2006.
- VARA, A.; VIRGILI, J. R.; GIMÉNEZ, E.; DÍAZ, M. La comunicación en situaciones de crisis: del 11-M al 14-M. Pamplona: Eunsa, 2006.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada