diumenge, d’abril 24, 2011

Un Bambi sostenible

José Luis Rodríguez Zapatero va accedir a la secretaria general del PSOE l'any 2000, amb quaranta primaveres. Joan Herrera va assumir el mateix càrrec però a Iniciativa el 2008, amb només 37 anys. De tots dos, en un primer moment, la premsa i els adversaris polítics es miraven amb escepticisme les seves possibilitats de futur. Ara, companys seus de partit diuen que, com ZP el 2000, Herrera és el líder de l'oposició. “Virtualment”, puntualitzen des del passatge del Rellotge de Barcelona. “El PSC ho té tot com ajornat fins a les municipals, per veure si para el cop i després es pot refer”, observa un dels homes del líder. I rebla: “Mentre això no passi, hem de mirar de guanyar-los el màxim de terreny possible”.

Igual que del ZP del 2000-2004 se'n feia mofa titllant-lo de Bambi, d'Herrera se n'ha fet especial caricatura a tomb de la seva bicicleta i de les seves galtones vermelles a perpetuïtat. “Si fos un Bambi en seria un de més sostenible que ZP. Aguantarà més”, defensa amb un punt d'humor un dels seus estrategs. Aquesta setmana, una més després de la majoria que han seguit d'ençà de les eleccions catalanes del novembre, Herrera ha estat la veu més crítica amb l'executiu d'Artur Mas. Es busca com sigui l'antagonisme, el cos a cos amb CiU. I Herrera s'hi ha posat amb dues banderes ben definides i amb un equip compacte i new generation que en reforça el relat.

Les dues banderes: educació i sanitat, on tenen sectors molts activistes i afins. I l'equip compacte d'Herrera disposa de cinc pilars bàsics. Laia Ortiz, vicepresidenta portaveu i la veu en matèria de salut al Parlament, és junt amb Herrera el gran enllaç amb Joan-Ramon Laporte, fill del mític conseller Josep Laporte dels governs de Jordi Pujol i expert en farmacèutica. El seu consell explica un discurs ecosocialista especialment bel·ligerant en les darreres setmanes en matèria de despesa farmacèutica. Junt amb Ortiz, un altre dels pilars del projecte d'Herrera a ICV és Marc Rius, director de la fundació Nous Horitzons, cap de la seva campanya al Parlament i cervell, entre altres iniciatives d'agit-prop, del web retalladesciu.cat, la més recent. Junt amb aquests dos noms, l'eurodiputat Raül Romeva i la diputada Dolors Camats, tots dos nascuts el mateix any que Herrera, completen aquest nucli dur, on també hi ha David Cid, secretari d'acció política i de moviments socials. Amb 28 anys és el júnior del grup.

El 23 de febrer del 2012, Iniciativa complirà 25 anys. La campanya que ja està en marxa ara consisteix a anar projectant la idea “Herrera, president” (...)