dijous, de juny 24, 2010

Corrupció de la grossa

.
Ni al braç incorrupte de Santa Teresa, no em crec que no hi hagi corrupció. I és que la tenim per tot arreu. És estructural, i no només en la política. Els nostres servidors públics, fins i tot els qui no es serveixen de nosaltres com la llegenda diu que és la norma, no són extraterrestres sinó membres d’una societat que mostra clars símptomes de corrupció. Però d’una d’estructural, no només econòmica, d’on tampoc no se n’escapen la reialesa i el món del futbol.

Aquests dies, el bombardeig mediàtic a tomb del cas Hotel del Palau ha esquitxat amb l’ombra de sospita tot l’arc parlamentari català. Fa posar els pèls de punta fins i tot als ciutadans de moral més laxa. Fins i tot potser a ses senyories, que igual es plantegen de treballar-hi al Parlament, malgrat que això no ho podríem del tot confirmar perquè es flaira que amb l’altra comissió del Palau, la que volen que només esquitxi a uns, ja en tenen prou. Amb tot, malifetes político-econòmiques a banda, hi ha una corrupció més profunda, més de fons, i també possible origen de l’altra. És allò que el sociòleg de moda, Zygmund Bauman, va descriure a La societat individualitzada. És el que hem vist aquests dies a Suècia i a Sud-Àfrica.

“Autoafirmacions narcisistes individuals i col•lectives”. Va escriure-ho Bauman a propòsit de les societat postmodernes. És el que ens trobem. Dissabte a Estocolm en la boda de la princesa Victòria de Suècia amb el seu entrenador personal, Daniel Westling. La setmana passada també, i amb cua final fa dos dies, al Mundial de Sud-Àfrica, amb l’espectacle grotesc i denigrant d’uns degenerats jugadors de la selecció francesa. Diu Bauman que en la nostra societat tot és socialment construït: els déus i la pobresa, la sexualitat, la malaltia, el gènere, la corrupció. I és precisament això últim, corrupció i de la grossa, que aquests semidéus creats per la nostra societat se n’en riguin obertament. Si ho fan, que segur que s’hi recreen sovint al•lucinant de la ingenuïtat de la resta de mortals, com a mínim no hauria de permetre’s que ho mostressin públicament (...)
.
(Per llegir l'article complet i fer-hi comentaris, cliqueu aquí)
.