dilluns, de maig 11, 2009

Matrícules de cortina

Davant una crisi econòmica que ens aclapara perquè no tenim eines que ajudin a combatre’n els efectes de forma eficient; davant d’un sistema de finançament que no arriba malgrat el que marca la llei i el que demana a crits una administració sense fons; davant d’una sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que podria tornar a retallar-lo; davant d’una manca evident de lideratge social i polític per part d’un Govern que ja només pensa en clau pre-electoral i, com sempre, dividit entre els interessos dels seus tres socis; davant de tot això, algú ha pensat que la solució la trobaran en les matrícules.
.
El govern català, a instàncies del Departament d’Interior (torna Saura), ha enviat una proposta al govern espanyol per modificar les plaques de matrícula dels vehicles amb l’objectiu d’introduir-hi distintius territorials. Segons la nova proposta del Servei Català del Trànsit, hi hauria a la dreta el distintiu de cada comunitat junt amb tres lletres (en el nostre cas, CAT). Però el “govern amic” de Madrid ja ha advertit que no hi haurà modificacions sense el consens dels partits i del sector de l’automòbil. Per tant, ja ha advertit a les clares que no hi haurà modificacions. El PSOE, com el PP, no estan pel cas. I formacions espanyoles a banda, el cas és que caldria preguntar-se si és que el tripartit en realitat està pel cas, bo i sabent que Madrid decideix i s’hi posa d’esquena, bo i sabent que la capacitat d’influència de les forces del tripartit en les decisions del govern de Zapatero frega la irrellevància.
.
Què és, doncs, aquesta proposta? Una cortina de fum? Una més? Un nou intent de desviar l’atenció? De despistar el personal? De generar expectatives que se sap del cert que s’acabaran frustrant? En qualsevol cas, tal i com s’ha fet, pinta com una nova improvisació, una nova fugida d’estudi d’un govern que es veu incapaç de resoldre els problemes que té damunt la taula i que davant d’aquesta trista realitat opta per generar-ne de nous que identifiquin clarament la força exterior que els manté immòbils. Però el que potser no calculen és que cada dia més gent va interioritzant que aquesta situació ens manté immòbils a tots com a país i amb la complicitat del tripartit en bloc.
.