dijous, de maig 03, 2007

Enveja i cortines a la Pantoja

Hauria de fer un apunt sobre el debat d'ahir del Sarkozy i la Royal, i el faré. Però només un apunt, ja que el temps m'apreta i no puc entrar en els detalls de com de bé van estar tots dos en quant a domini del mitjà televisiu i del format de debat cara a cara, coses del màrqueting polític que a França tenen molt ben apamades. Però sí que faré un comentari valoratiu a propòsit de l'enveja (poc sana) que em va despertar aquest enfrontament que vaig poder seguir a través del 3/24 .

El motiu d'enveja és la diferència de nivell, de nivellàs, entre aquests dos líders i allò que acostumem a patir aquí a casa nostra. De fet, les nostres carències -o, millor, les seves carències- ens van negar a Catalunya la possibilitat d'un cara a cara Montilla-Mas. I no pel que alguns altaveus del Govern repeteixen constantment. No perquè el nostre sistema, al contrari del francès, no sigui presidencialista. Això també valdria per als nostres veïns espanyols i bé que tant Zapatero com Rajoy han mostrat la seva disponibilitat al cara a cara. De fet, Aznar i González ja es van enfrontar (per partida doble) ara fa més d'una dècada.

Però com deia, el meu comentari es volia limitar al reconeixement a la vàlua de tots dos candidats, independentment que en un moment donat la Royal perdés els papers, o que en alguns altres el Sarkozy no aixequés el cap d'aquests. Dels papers. Amb raó alguns diuen que anem mancats de lideratge.

Dit això, vaig a tema, perquè en homenatge al nom d'aquest blog, no puc estar-me de comentar l'arrest de la Pantoja aquesta nit passada. I no per entrar en la caspa que vessa tot aquest cas Malaia, sinó bàsicament per a destacar la reacció del PP. Les frases d'Astarloa, de Zaplana, d'Arias Cañete a propòsit del tema han vingut a dir -mot més, mot menys-: "El govern de ZP deixa De Juana lliure mentre que fot a la garjola la Pantoja". Bonic eslògan, oi? Després diran que el màrqueting polític no existeix... i que no l'utilitzen barroerament els polítics.

El cas és que al PP li molesta que es desviï l'atenció del cas De Juana, llistes pseudo-batasunes i demés totum revolutum amb l'ETA lligant-ho tot. I per a combatre-ho han tornat a l'argument d'ara fa cosa d'un any quan Julián Muñoz va ser detingut i el tema d'ETA, llavors ja candent, va fugir per uns dies de les obertures de portada dels diaris i informatius. Diuen els del PP que això de la Pantoja és una cortina de fum per tapar els passejos del De Juana i la concurrència d'ANB a les eleccions municipals. Diuen que és molta casualitat la presència d'ahir de ZP a Marbella, prometent contundència contra la corrupció, poques hores abans de la detenció de la folklòrica.

És evident que fa temps que els partits han après dels cops d'efecte de l'espectacle televisiu. Fins i tot han après de la contraprogramació, aplicant-ho als seus actes de campanya i demés pseudoesdeveniments. Però potser que els senyors del PP s'ho fessin mirar una mica, com a mínim a l'hora d'esbombar segons quines coses. I és que, això de la "cortina de fum a la Pantoja" que denuncien pot ser del tot cert (o no)... però no serà també que els sona de quan governaven?